Bodens fästning

Bodens fästning

Bodens fästning, även kallad låset i norr, är en av Sveriges mest påkostade försvarsanläggningar. Den började byggas 1901 och stod klar 1912. Det sista fortet, Rödbergsfortet, togs ur aktivt bruk den första januari 1998. Fästningens fem tunga bergfort och tre mindre fästen placerades i en stor ring runt staden. Mellan dessa placerades mindre befästningar, luftvärnsbatterier och kanonvärn för att kunna bekämpa fiender som försökte ta sig in i de större forten.

Upplev Bodens fästning

I dagsläget finns det tre guidade turer kring, och framför allt inne i, Bodens fästning. Fortguidningen tar dig med in i Rödbergets gångar och rum. Man får en slående upplevelse av hur det var att befinna sig i fortet i väntan på att kriget skulle komma.

Under sommaren utgår besöken från marketenteriet där man förutom att lösa biljett till turerna kan köpa vykort, kaffe och hembakat bröd. Observera att detta endast är tillgängligt under turistsäsongen.

Turen Bodens fästnings hemliga platser startar mitt inne i fästningen och tar er med på en spännande resa från fästningens första spadtag till andra världskriget när verksamheten av som mest omfattande och över femtontusen personer, både soldater och personal, trängdes i gångarna i väntan på ett anfall.

1200 objekt inom 25 kilometer

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att överblicka hela fästningen vid ett besök. Det finns över 1200 olika objekt eller platser inom en radie av hela två och en halv mil. Det är ett imponerande byggnadsverk med ett anslag av mänsklighetens historias allra mörkaste perioder som gör ett att ett besök på Bodens fästning både imponerar och skrämmer, men det rekommenderas starkt att du någon gång gör ett besök, du kommer inte ångra dig.

Hitta hit

Skriv en kommentar