Fryksås fäbod utanför Orsa

Lite drygt 20 minuter med bil eller buss från Orsa ligger Fryksås fäbod, som är den äldsta registrerade fäboden med anor från 1500-talet. Vägen hit är en lång uppförsbacke och väl på plats får du en fantastiskt vacker utsikt över Siljan och Siljansbygden. Fäboden består av både små och stora gamla mysiga stugor. Vissa stugor används som sommarstugor men här finns även hotell, gästgiveri, hantverksbod, restaurang och café.

Vi besökte Fryksås fäbod en dag i slutet av juli när gråa, tjocka moln låg tungt på himlen och små regndroppar då och då träffade kroppen. Fryksås fäbod kom som ett tips från en läsare att ta en tur hit och även om vädret inte helt var på vår sida fick vi ändå uppleva en idyllisk och fridfull lokal pärla.

Fryksås fäbod midsommarstång

Vi parkerade bilen på parkeringen som är placerad precis när man kommer in till fäboden. Den är inte speciellt stor, men det finns fler parkeringsmöjligheter längre ner om det skulle vara fullt. Från parkeringsplatsen leder en grusväg in i fäboden och det första vi ser är en gräsyta med två parkbord och en ståtlig midsommarstång som indikerar att det varit ett midsommarfirande här bara någon månad tidigare. Grusvägen leder till Smidgården café & fäbodrelax där vi planerade att stanna för en fika. På vägen till Smidgården beundrar vi de vackra stugorna med gamla trästaket och stenmurar  som ger en miljökänsla av en blandning mellan barna i bullerby, Emil i Lönneberga och sälen. Gång på gång vänder jag mig bakåt, tittar söderut och njuter av den fantastiska utsikten över Siljan som nästan ligger spegelblank. Det är verkligen en urläcker vy.

Fryksås fäbod utsikt

Smidgården café ligger i ett gammalt trähus med två våningar. Insidan är också mycket trä, precis den känsla man får av en mysig stuga i sälen och fjällen. Du beställer mat och fika i baren som ligger till höger efter att man kommer in. Här är det uppdukat med massor av gott fikabröd som paj, bullar, muffins och kakor.

Smidgården Café

Jag beställde en våffla med grädde och hjortronsylt – vi är ju ändå i Dalarna. Men jag måste medge att jag var väldigt sugen på att beställa från lunchmenyn som innehöll många godbitar med lokala råvaror. Till våfflan köpte jag en hallonsoda, givetvis från Mora bryggeri. Vi satte oss på ovanvåningen där vi hade utsikt över Siljan, men det går även sitta ute på nedervåningen om vädret är bra. Våfflan var mycket god och mitt sällskap som åt andra godsaker var även dom väldigt nöjda.

Smidgården Café våffla

Fryksås fäbod är en väldigt vacker och fridfull plats vi varmt kan rekommendera. Härifrån kan ni sedan ta er vidare till exempelvis Grönklitt, Orsa rovdjurspark eller Helvettesfallet.

Hur ni kan ta er hit:

  • Fryksåvägen från Orsa
  • Buss 342 från Orsa busstation
  • Gå från Fryksås vägskäl

Hitta hit

Skriv en kommentar