Helvetesfallet och Storstupet i Ämån

Storstupet

Vid Ämåsjön, på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna, börjar Ämån som mynnar ut i Oreälven, drygt en mil nordost om Orsa. Ämån är lite drygt 40 km och användes på 1800-talet som en flottningsled för att flotta timmer från avverkningsplatser till sågverk. Längst Ämån finns flera häftiga forsar och vattenfall som är sevärda. I slutet av juli vandrade jag till Helvetesfallet och Storstupet som är två av de mest besökta platserna längst Ämån.

Storstupet

Efter utflykter till bland annat Orsa Grönklitt och Fryksås fäbod fortsatte bilfärden norrut på E45. Vid byn Heden svängde vi av höger till väg 296 och fortsatte köra efter skyltningen mot Storstupet. Den sista biten är en smal och gropig grusväg, man funderar snabbt om man verkligen är på rätt väg – men GPS:en visade ändå rätt. Vi använde en GPS-app i mobiltelefonen och i detta område är täckningen väldigt dålig, så det kan vara bra att ha med sig en vanlig klassisk karta i bilen. Ovanför Storstupet finns en liten grusparkering där det kan vara svårt att få plats om det är många andra bilar där samtidigt, men vi hade lyckligtvis tur. Från parkeringsplatsen leder en brant stig med stora stenar och rötter ner till forsen och Storstupet. Ska ni gå ner här kan jag rekommendera bra skor och försiktighet så att ni inte ramlar.

Storstupet ovanför

storstupet forsen

Väl nere vid forsen finns en stor betongyta där man kan stå och beundra den vackra miljön, även om ljudet från forsen är ganska hög. Över forsen ligger ett betongfundament som går att gå upp på så att man står mitt i forsen. Längre ner i forsen ser man en järnvägsbro som är 34 meter hög och är en del av den 1300 km långa Inlandsbanan. Medan vi stod nere vid Storstupet kom ett tåg sakta åkandes över Ämån, gissa om det lär vara en pirrande känsla att åka över den bron från 1902? Om vädret är bra kan man ta fina bilder härifrån och på andra sidan forsen kan man ta sig vidare in i skogen och se andra delar av Ämån. Vill man inte ta bilen till Storstupet och Helvetesfallet kan man vandra på en vandringsled som är 15 km lång.

storstupet

Helvetesfallet

Från Storstupet kan man fortsätta på grusvägen norrut för att komma till Helvetesfallet. Här är parkeringsplatsen betydligt större än vid Storstupet, men vägen ner till Helvetesfallet är också längre. Stigen har några trätrappor men bitvis måste man ta sig ner över stora stenar och branta passager. Även här finns en bro över forsen som leder till en bergavsats på andra sidan där man kan gå och titta runt. Lyckligtvis finns ett staket runt om som gör att det tryggt, men har ni barn med er bör ni ändå ha dom under uppsikt. Bergväggarna är branta och upp till 30 meter höga. Förutom vattenfallet (nåja, jag tycker väl mer det är en fors än vattenfall) är skogen runtom fylld av ovanliga växter, svampar, mossor och lavar.

helvetesfallet ovanför

helvetesfallet forsen

helvetesfallet från bron

Både Storstupet och Helvetesfallet är trevliga utflyktsmål för hela familjen som jag kan rekommendera om ni vill uppleva en unik miljö och natur.

Hur ni kan ta er hit:

  • E45 norrut från Orsa, väg 296 mot Voxna och följ skyltar

Hitta hit

Skriv en kommentar