Heta Hyttan Glasbruk i Pitea

Heta hyttan glasbruk i Piteå

Heta hyttan är en glasblåsarstudio som pratar mycket som sin stora kreativa frihet. Hyttan är lokaliserad i Furunäsets bryggeri i Piteå. Mängder av vackra skulpturer och statyetter, minnesvärda små saker och fantasifullt bruksglas produceras för hand och inför publik. Förutom att handla någon av de ovan nämnda produkterna kan du, efter bokad tid, få prova på att blåsa glas på egen hand. En varm och spännande uppgift som i början kan verka omöjlig men efter en stund får de flesta in den rätta tekniken och får därmed med sig ett prydnadsföremål som per automatik inkluderar en intressant och personlig historia.

Några av de teman som finns för prova på-blåsning är;

  • Gör din egen fönsterkula
  • Glasblåsartävling för grupper
  • Champagneblåsning
  • Glasblåsarshow

Kreativ konferensdag

I samarbete med konstlängan erbjuds nu ett konferenspaket utöver det vanliga. I priset ingår en 3-rätterslunch på restaurang doktorsvillan serverad på tallrik till bordet. Konstlängan ger er en konstnärlig och kreativ utmaning som öppnar era sinnen kreativt för att sedan nere hos oss på heta hyttan underhållas i en spännande glasblåsarshow.

Hyttan finns inne i en stor tegelbyggnad som ligger vackert vid vattnet med utsikt mot yttre fjärden och de tar emot allt ifrån möhippor och studentgrupper till spontanbesök. Butiken innehåller många fina presentföremål men det är just att blåsa själv som är den stora behållningen.

Dessutom anordnas flera gånger per år vernissage och utställningar i Hyttans Showroom. Här tar tjejerna verkligen ut svängarna. Bland annat fick utställningen ”Fruktlös” där sorgen efter ett missfall omvandlades till historieberättande konsthantverk mycket uppmärksamhet.

Tanken till den här utställningen kom till efter att vi fått vårt tredje missfall. Ur sorgen o frustrationen kom behovet att sätta form på känslorna för att lättare bearbeta eländet o möjliggöra någon form av avslut, säger Linnéa.

Hur ni kan ta er hit:

  • Ca 7 min från Piteå centrum
  • Citybuss linje 4 till Furunäset Doktorsvillan

Hitta hit

Skriv en kommentar