Skänninge och dess marknad

Skänninge

Skänninge marken är Sveriges både äldsta och största gatumarknad, och hålls den första onsdagen och torsdagen i augusti. Hur pass gammal Skänninge marken är vet vi inte riktigt – dess begynnelse försvinner helt enkelt i historiens mörker. Men Skänninge markens anor är åtminstone tusenåriga. Att besöka Skänninge marken är därför verkligen att vandra i historiens fotspår. Antalet besökare varje år brukar beräknas till över 120 000 och antalet marknadsplatser till runt 1 700. De flesta bör alltså kunna hitta någonting av intresse vid ett besök på Skänninge marken.

Dessutom besöks Skänninge marken vare år av Axels Tivoli, som sägs vara ett av norra Europas största ambulerande tivolin – till stor glädje för barnen, och de som har barnasinnet kvar. Att ta sig till Skänninge marken är också enkelt: under marknadsdagarna går konstant bussar från Mjölby till Skänninge, och den överlag mycket goda lokaltrafiken i Östergötland gör att det inte krävs speciellt mycket planering för att ta sig dit.

En uråldrig stad

Att Skänninge marken har sådana uråldriga anor innebär också att själva staden är en av Sveriges äldsta. Liksom med Skänninge marken vet vi inte riktigt när staden grundades. Staden har dock sin storhetstid långt bakom sig; på 1200- och 1300-talet var staden en av de viktigaste i Sverige. Idag har Skänninge bara lite drygt 3 000 invånare och kan knappast sägas vara en av de mer betydelsefulla städerna i Sverige. Skänninge ingår idag som en del av Mjölby kommun, vilket som historikern Dick Harrison påpekar i sin bok Jarlens sekel (2002) inte var något som någon kunde föreställa sig i sin vildaste fantasi för 800 år sedan – Skänninge var ju en metropol, Mjölby enbart en liten håla.

Men det är inte bara Skänninge marken som är ett skäl till att besöka Skänninge idag. Det kanske inte bjuds på så mycket nattliv, och shoppingen, utanför Skänninge marken, håller kanske inte högsta klass. Skänninge har dock stora mängder med charm och, inte minst, historia att bjuda på. Vårfrukyrkan, som började byggas av tyska handelsmän i slutet av 1200-talet och stod färdig 1306, är väl värd att se. Men hela Skänninge centrum, där kyrkan står, har en myckenhet charm.

Historiens vingslag

Även om det är Skänninge marken som är det huvudsakliga skälet till att besöka Skänninge idag, så bör man som besökare också passa på att se lite av själva staden när man är där. De många stånden kanske distraherar, men stadens karaktär kommer ändå att tydligt framgå. Skänninge marken är en uråldrig tradition i en av Sveriges viktigaste medeltidsstäder, och även om tivolit och det som säljs i stånden kanske inte har så mycket gemensamt med det som salufördes för 1 000 år sedan, så är man ändå delaktig i en levande tradition som förenar oss med våra förfäder.

Hitta hit

Skriv en kommentar