Vålbäckens stugby & sagoland

Vålbäckens stugby & sagoland

Dryg sex kilometer sydöst om Mora, lite mitt ute i ingenting, hittar ni Vålbäckens stugby med ett väldigt mysigt sagoland. Vi hade besökt dalahästtillverkningen i Mora och tog riksväg 70 för att ta oss till Rättvik när vi plötsligt såg en loppis-skylt. I Dalarna finns loppisar lite överallt, men vi låg lite före i tidsschemat så vi bestämde oss snabbt för att svänga av och ta en titt. Vi hade ingen aning om vart vi skulle komma men vid parkeringen stod det ”Vålbäckens stugby” på en liten stuga, vi kliade oss lite i huvudet och funderade på om vi verkligen kommit rätt.

När vi kom in i stugbyn möttes vi av små stugor som omgavs av miniatyrstugor, tomtar, troll, djur och människor som tillverkats för hand. Små grusvägar finns runt området som man kan följa och tittat på den härliga miljön och sagovärlden. Det är minst sagt fascinerande att någon lagt så mycket tid på att tillverka miniatyrstugor och figurer helt efter dala-kulturen, verkligen imponerande. Här kan man övernatta i en stuga om man vill få en annan upplevelse än t.ex. hotell och camping inne i Mora. Ett perfekt alternativ för barnfamiljer där barnen kan leka och fantisera.

Området är stort och en liten bäck går rakt igenom stugbyn och har broar för att passera den. Här och där finns mysiga sittplatser där man kan slå sig ner och fika, äta eller bara njuta av lugnet. Loppisen då? Bredvid receptionsbyggnaden ligger en liten stuga där loppisen finns och det är verkligen en liten stuga. Jag slog huvudet i taket några gånger och då är jag ändå bara 165 cm lång. Stugan har några rum där golvet lutar lite här och där. Överallt står möbler och småsaker du kan köpa. Här är det verkligen gamla saker som kan fyndas och inget nyproducerat. Fast fynda kanske är fel ord – det var ganska dyra föremål för en resekassa.

Planerar ni inte att övernatta i Mora är Vålbäckens stugby ändå väl värt ett besök om ni har vägarna förbi. Skänk gärna en slant till stugbyn vid ingången, det gjorde vi givetvis!

Hur ni kan ta er hit:

  • SJ till Mora
  • Swebus till Mora
  • Dalatrafik linje 324 till station Vålan

Hitta hit

Skriv en kommentar