Västerås

Västerås

Västerås är idag Sveriges femte största stad, och ligger beläget ungefär en timme från Stockholm – precis vid Mälarens kant. Att ta sig till Västerås är sällan några problem vare sig du kommer med tåg eller bil – eftersom det finns gott om förbindelser för den som reser med tåg eller buss, samtidigt som du även har E18 löpandes rakt igenom stan. Därtill finns även Västerås flygplats som bland annat har resor mellan Västerås och Visby.

Förutom att Västerås är en stad under konstant tillväxt som alltmer får en att uppleva den där känslan av storstadspuls, så gömmer sig även andra sevärdheter i staden. Naturreservatet Björnön, actionbadet Kokpunkten och fornlämningarna på Anundshög är bara tre exempel på upplevelser du kan få i denna vackra mälarstad.

Naturreservatet Björnön

Den långsmala ön Björnön är ett naturreservat, dit många tar sig för utomhusaktiviteter, friluftsliv, motionsspår, badplatser och andra naturnära upplevelser. Björnön är kopplad till fastlandet med hjälp av en bro, och man kan ta sig dit gåendes, cyklandes, med buss, bil eller med båt. Det är allra helst den rika blomfloran och mängden dovhjort som gör Björnön så speciellt som det är, tillsammans med djupa härliga skogar att vandra runt i. För familjen är det ett utmärkt resmål, eftersom det finns badplatser såväl på norra, södra som mittersta delen av ön – och på den allra mest södra delen finns även en camping- och stugby där man kan hyra sig in i stugor i olika storlekar under sommaren.

Actionbadet kokpunkten

Det var inte länge sedan som actionbadet Kokpunkten blev verklighet, efter många års tankar, funderingar och idéer kring vad västeråsarna ville göra med det gamla ångkraftverket och dess häftiga byggnation. Idag är det ett actionbad som är utspritt över hela åtta våningar, och inför framtiden planeras även ett 18 våningar högt hotell i direkt relation till actionbadet. Hit lockas familjer och ungdomar på daglig basis för att spendera hela dagar bland roliga och enkla barnattraktioner till de tuffare och mer adrenalinskapande vattenrutschbanorna. Från och med 2016 anordnas även SM i vattenrutschbana på Kokpunkten i Västerås. Detta ställe kommer att överträffa dina förväntningar, och det går inte ens att föreställa sig hur otroligt häftigt detta actionbad är uppbyggt, utan det kräver helt enkelt att få upplevas personligen.

Historia och fornlämningar på Anundshög

Strax utanför Västerås, beläget vid det som kallas för Badelundaåsen, så hittar du Anundshög – Sveriges största gravhög. Gravhögen, som bjuder på en historia som sträcker sig ända tillbaka till 500 – 700 e.Kr. mäter hela 9 meter högt och har den diameter på 64 meter. Enligt sägnerna så är högen byggd på ett bottenlager av lera, där man förr i tiden brände de döda, för att sedan täcka upp resterna med sten, grästorvor och jord. Alla de fornlämningar som finns att betrakta på platsen vittnar också om att Anundshög varit kärnan i ett maktcentrum under järnåldern, för att sedan råka ut för ett utplåningsförsök under medeltiden. För dig som besökare så är området alltid öppet, men det café och den hantverksbutik som även finns beläget i området har däremot begränsade öppettider.

Hitta hit

Skriv en kommentar