Visingsö

Visingsö

Visingsö ses idag mest som ett pittoreskt turistmål, men ön har en lång och stolt historia. Den som läst Jan Guillous böcker om Arn vet att på 1100-talet var Visingsö mycket viktig för Sverige. Den låg så att säga mitt i kungariket, mellan Västergötland och Östergötland, och hade en kunglig borg. Numera har Visingsö förlorat det mesta av sin politiska vikt, men dess historia och olika attraktioner gör den ändå till ett spännande resmål.

Färja från Gränna

För att ta sig till Visingsö måste man först bege sig till Gränna vid Vätterns västra strand i norra Småland. Gränna är ju känt för sina polkagrisar, och är en ytterst charmant och fin stad med drygt 2 500 invånare. Staden är väl värd ett besök oavsett om man tänkt ta sig till Visingsö eller inte, och de flesta väljer därför att besöka båda de två resmålen.

Det går regelbundet färjor mellan Visingsö och Gränna, från tidigt på morgonen till sent på kvällen. Vintertid går färjorna ungefär en gång per timme, eller en gång per en och en halv timme, medan de under sommaren (som vanligtvis räknas från maj till slutet av september) går betydligt mer frekvent. Tänker man sig att besöka Visingsö under turistsäsongen krävs alltså ingen större planering.

Mycket att se

Visingsö har en stor mängd sevärdheter. Näs slott (som när den fortfarande användes kallades Visingsö hus) är en ytterst spännande borgruin. Borgen uppfördes på 1100-talet och slutade användas någon gång på 1300-talet men är trots det rätt så välbevarad, och man kan enkelt bilda sig en uppfattning om hur den måste ha tett sig då för 900 år sedan, när den var kungarnas huvudsakliga residens. På Visingsö återfinns också Visingsborg, ruinerna av ett slott som uppfördes under andra halvan av 1500-talet innan det övergavs 1680. Visingsborg är, för att vara en ruin, väl bevarad och liksom Näs slott värd att se i verkligheten.

Upplev Visingsö från hästvagn

Visingsö kanske mest berömda turistattraktion är de så kallade remmalagen. Med dem får man möjlighet att se ön från häst och vagn, och det finns mycket spännande att se på Visingsö, förutom ruinerna. För den naturintresserade finns exempelvis en av Sveriges största ekskogar. Den planterades på 1830-talet med syfte att förse den svenska flottan med virke till skeppsbygge. Tyvärr så förhöll det sig som så att när ekarna vuxit till sig och var redo att användas, så hade svenska flottan slutat använda trä till sina båtar. Trots det så erbjöds chefen för Sveriges marin på 1970-talet att köpa ekarna för fartygsbygge; ett erbjudande som inte antogs.

Att täcka allt som finns att göra på Visingsö skulle kräva en mycket lång text: ett lekland för barn, en golfklubb, hästridning, fiske, vandringsleder, restauranger och mycket annat. Någonting för alla, helt enkelt.

Hitta hit

Skriv en kommentar