Dalarna

Sevärdheter i Dalarna

Förutom att Dalarna har Vasaloppet, Idre fjäll, dalahästar och Kalle Moreus finns här också ett naturskönt landskap som är lika vackert att besöka på vintern som sommaren. På sommaren kan man bland annat gå på guidade turer i urskog och fjäll, ta en titt i Falu Gruva eller besöka Orsa Rovdjurspark. Är du aktiv av dig får du inte missa kajakpaddling, mountainbikecykling på någon av alla häftiga cykelleder eller fiske i någon av alla forsar och sjöar. Runt Siljan finns många vackra platser att uppleva som du enklast når sjövägen i en kanot eller kajak.

Storstupet

Helvetesfallet och Storstupet i Ämån

Vid Ämåsjön, på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna, börjar Ämån som mynnar ut i Oreälven, drygt en mil nordost om Orsa. Längst Ämån finns flera häftiga forsar och vattenfall som är sevärda. I slutet av juli vandrade jag till Helvetesfallet och Storstupet som är två av de mest besökta platserna längst Ämån.

2017-09-26

Hoppbackarna Falun

Hoppbackarna i Falun

Sportanläggningen Lugnet i Falun började byggas på 1970-talet och har idag mer än 50 aktiva idrottsföreningar här som utövar sina idrotter. Innan jag besökte hoppbackarna hade jag bara sett Lugnet på TV de fyra gånger skid-VM arrangerats här och man får helt klart ett annat perspektiv när man ser allt på plats. Man kan tro att det bara är längdskidor och backhoppning som utövas på Lugnet, men faktum är att idrotter utövas året om och man kan göra allt från att spela bandy och curling till frisbeegolf och bada i äventyrsbad.

2017-09-19

Sommarrodel i Rättvik

Hör man namnet "Rodel" tänker nog de flesta på en vintersport man i princip bara ser på TV när det är OS. En kälke, snö, is och hög fart nedför en ormliknande bana är nog det första man tänker på. Om du befinner dig i Rättvik på sommaren kan du faktiskt prova på rodel, fast på en aluminiumbana och med en metallkälke som har plastbromsar.

2017-09-18

Vålbäckens stugby & sagoland

Vålbäckens stugby & sagoland

Dryg sex kilometer sydöst om Mora, lite mitt ute i ingenting, hittar ni Vålbäckens stugby med ett väldigt mysigt sagoland. Här finns små mysiga stugor för övernattning, en loppis och ett sagoland som består av miniatyrstugor, tomtar, troll, djur och människor som tillverkats för hand. Här kan ni passa på att njuta av en fikapaus på en idyllisk plats som barn garanterat uppskattar.

Grönklitt Toppstugan utsikt

Orsa Grönklitt

Lite drygt 15 km (20-25 minuter) med bil norr om Orsa ligger Orsa Grönklitt som är naturskönt område med möjlighet till massvis av lek och äventyr. Vi skulle besöka Rovdjursparken en grå julidag med ställde in besöket på grund av regn och rusk. Vill man inte besöka djurparken finns det ändå upplevelser och aktiviteter att göra både på sommaren och vintern.

2017-08-21

Fryksås fäbod utanför Orsa

Lite drygt 20 minuter med bil eller buss från Orsa ligger Fryksås fäbod, som är den äldsta registrerade fäboden med anor från 1500-talet. Vägen hit är en lång uppförsbacke och väl på plats får du en fantastiskt vacker utsikt över Siljan och Siljansbygden. Fäboden består av både små och stora gamla mysiga stugor. Vissa stugor används som sommarstugor men här finns även hotell, gästgiveri, hantverksbod, restaurang och café.

2017-08-18