Turistmål

Turistmål

Slottsskogen Göteborg

En skog mitt i Göteborg

New York har Central Park och Göteborg har Slottsskogen, och det är frågan om inte Slottsskogen ändå är ett strå vassare, om än kanske inte lika världsberömd. Inte ens alla i Sverige känner till den, vilket är synd, för den är något som alla bör besöka. Slottsskogen är nämligen mer än bara en skog eller park mitt i Göteborg. Den har någonting för alla, barn som vuxna.

2017-12-14

Sankta Birgittas kapell på öland

S:ta Britas kapell på Öland

En av Ölands bortglömda pärlor hittar du på Kapelludden, lokaliserad nästan mitt på Ölands östra kustlinje. Dryga tre kilometer sydöst om Bredsätra ligger ruinerna av Sankta Birgittas Kapel. S:ta Britas blev kapellets skyddshelgon i slutet av 1400-talet och på Öland gjordes många bilder av henne under just denna tid.

2017-11-13

Karlslunds herrgård

Karlslunds Herrgård i Örebro

Karlslunds herrgård är en välbevarad herrgård i de västra delarna av Örebro. Den anlades på 1500-talet av hertig Karl, hertig över Närke...

Bodens fästning

Bodens fästning

Bodens fästning, även kallad låset i norr, är en av Sveriges mest påkostade försvarsanläggningar. Den började byggas 1901 och stod klar 1912. Det sista fortet, Rödbergsfortet, togs ur aktivt bruk den första januari 1998. Fästningens fem tunga bergfort och tre mindre fästen placerades i en stor ring runt staden. Mellan dessa placerades mindre befästningar, luftvärnsbatterier och kanonvärn för att kunna bekämpa fiender som försökte ta sig in i de större forten.

Heta hyttan glasbruk i Piteå

Heta Hyttan Glasbruk i Pitea

Heta hyttan är en glasblåsarstudio som pratar mycket som sin stora kreativa frihet. Hyttan är lokaliserad i Furunäsets bryggeri i Piteå. Mängder av vackra skulpturer och statyetter, minnesvärda små saker och fantasifullt bruksglas produceras för hand och inför publik. Förutom att handla någon av de ovan nämnda produkterna kan du, efter bokad tid, få prova på att blåsa glas på egen hand.

Kusbölehelvetet i Jämtland

Kusbölehelvetet i jämtland

Kusbölehelvetet är en sprickdal lokaliserad knappa två mil väster om Myrviken i södra Jämtland. Sprickan, som är ett resultat av kraftiga rörelser i jordskorpan för mer än 40 miljoner år sedan är över tvåtusen meter lång och upp till tjugo meter djup. Namnet har sitt ursprung i tre fornnordiska ord. Kuse som betecknar en särdeles stark björnhane.

Storstupet

Helvetesfallet och Storstupet i Ämån

Vid Ämåsjön, på gränsen mellan Härjedalen och Dalarna, börjar Ämån som mynnar ut i Oreälven, drygt en mil nordost om Orsa. Längst Ämån finns flera häftiga forsar och vattenfall som är sevärda. I slutet av juli vandrade jag till Helvetesfallet och Storstupet som är två av de mest besökta platserna längst Ämån.

2017-09-26

Hoppbackarna Falun

Hoppbackarna i Falun

Sportanläggningen Lugnet i Falun började byggas på 1970-talet och har idag mer än 50 aktiva idrottsföreningar här som utövar sina idrotter. Innan jag besökte hoppbackarna hade jag bara sett Lugnet på TV de fyra gånger skid-VM arrangerats här och man får helt klart ett annat perspektiv när man ser allt på plats. Man kan tro att det bara är längdskidor och backhoppning som utövas på Lugnet, men faktum är att idrotter utövas året om och man kan göra allt från att spela bandy och curling till frisbeegolf och bada i äventyrsbad.

2017-09-19

Vålbäckens stugby & sagoland

Vålbäckens stugby & sagoland

Dryg sex kilometer sydöst om Mora, lite mitt ute i ingenting, hittar ni Vålbäckens stugby med ett väldigt mysigt sagoland. Här finns små mysiga stugor för övernattning, en loppis och ett sagoland som består av miniatyrstugor, tomtar, troll, djur och människor som tillverkats för hand. Här kan ni passa på att njuta av en fikapaus på en idyllisk plats som barn garanterat uppskattar.

2017-09-18

Grönklitt Toppstugan utsikt

Orsa Grönklitt

Lite drygt 15 km (20-25 minuter) med bil norr om Orsa ligger Orsa Grönklitt som är naturskönt område med möjlighet till massvis av lek och äventyr. Vi skulle besöka Rovdjursparken en grå julidag med ställde in besöket på grund av regn och rusk. Vill man inte besöka djurparken finns det ändå upplevelser och aktiviteter att göra både på sommaren och vintern.

2017-08-21