Hoppbackarna i Falun

Hoppbackarna Falun

Sportanläggningen Lugnet i Falun började byggas på 1970-talet och har idag mer än 50 aktiva idrottsföreningar här som utövar sina idrotter. Innan jag besökte hoppbackarna hade jag bara sett Lugnet på TV de fyra gånger skid-VM arrangerats här och man får helt klart ett annat perspektiv när man ser allt på plats. Man kan tro att det bara är längdskidor och backhoppning som utövas på Lugnet, men faktum är att idrotter utövas året om och man kan göra allt från att spela bandy och curling till frisbeegolf och bada i äventyrsbad. Är ni inte alls intresserade av hoppbackarna kan ni med andra ord uppleva många andra saker på Lugnet.

Hoppbackarna går att se från flera mils avstånd och framförallt den stora backen som är 52 meter hög (den lilla är 22 meter hög). Från centrala Falun tar det bara ca 5–10 minuter med bil till Lugnet, men det går även promenera om ni hurtiga. När man går in till hoppbackarna kommer man direkt till uppbromsningsplanen framför den stora läktaren. Det är nästan svårt att ta in hur långt (och framförallt högt) backhopparna hoppar när man står längst ner. TV-bilderna man är van att se är inget mot att stå där i verkligheten – du får en riktig ”shit-upplevelse”.

Hoppbackarna Falun

Hoppbackarna Falun

Vill ni njuta av utsikten och se hur hoppbackarna ser ut ovanifrån går det utmärkt att vandra vid sidan av backarna på en grusväg, men vid ingången till hoppbackarna går också en bergbana upp till toppen som ni kan köpa biljett till i receptionen för att ta er upp. För vuxna kostar den 50 kr och 30 kr för barn och pensionärer. Där åkbanorna slutar (där hopparna börjar hoppa) kan ni ta er in och få ett riktigt fågelperspektiv över backarna och landningarna. En mäktig känsla värd varenda meter att kämpa sig upp i backen (om man nu väljer att gå framför bergbanan). Det är så ofattbart stort och man beundrar verkligen backhopparna som vågar slänga sig ut och hoppa 100–130 meter. Härifrån ser man dessutom ut över hela Falun som är vackert bara det.

I det stora tornet ligger Lugnets skidmuseum som är öppet året om. Vi tog oss inte högre än dit underbackarna börjar och undersökte om vi kunde ta oss ännu högre upp. Det var en upplevelse bara det som vi varmt kan rekommendera. Vi bodde på Scandic, bara några hundra meter från Lugnet, som vi också kan rekommendera. Ett bra hotell med en stor frukostbuffé som innehöll allt man kan önska sig.

Hur ni kan ta er hit:

  • Bil till Lugnetvägen
  • Dalatrafiks stadsbussar, linje 701, 253 eller 50
  • Promenera längst Svärdsjögatan från centrum

Hitta hit

Skriv en kommentar