Sommarrodel i Rättvik

Hör man namnet ”Rodel” tänker nog de flesta på en vintersport man i princip bara ser på TV när det är OS. En kälke, snö, is och hög fart nedför en ormliknande bana är nog det första man tänker på. Om du befinner dig i Rättvik på sommaren kan du faktiskt prova på rodel, fast på en aluminiumbana och med en metallkälke som har plastbromsar. Köper du biljetter styckvis kostar det 60 kr per år och det finns både singelrodel och dubbelrodel som är bra för t.ex barn som vill åka med en vuxen.

För att komma upp till rodelbanans start åker man på sin rodel i lift upp i Rättviksbacken. Detta är den läskigaste biten med sommarrodel då man måste åka baklänges och inte ser vad som kommer. Banan som liften går i är lite guppig på sina delar så man får hålla sig i och försöka hålla en bra balans. Bilden ovan är tagen av en vän på väg upp i liften. Vacker utsikt minst sagt, men vi rekommenderar inte att du tar fram din mobiltelefon för att fota då du lätt kan tappa den om det skakar till lite. När du kommer till rodelbanans start släpper ankarliften av sig själv och du kan lugnt kliva av liften med din kälke.

Banan i Rättviksbacken består av två parallella banor så om du vill tävla mot en kompis eller partner kan ni starta samtidigt. Kälken har en ”spak” i mitten som du håller dig i och använder som broms genom att dra den mot dig, eller trycker framåt för att helt släppa på bromsen. Första gången är lite läskigt men ju fler åk man gör desto mer vågar man släppa på och köra fortare. Sommarrodeln i Rättvik är väldigt rolig och du kommer garanterat vilja åka mer än ett åk – så du kan spara lite pengar genom att köpa flera biljetter på samma gång då det är billigare än styckpris.

Vi åkte alla tre åk var och skrattade mycket och länge. Framförallt när vi tävlade mot varandra och var jämna hela vägen in i mål. Vill ni bara njuta av en vacker utsikt kan ni givetvis åka upp i backen utan att åka i rodelbanan. Sommarrodeln i Rättvik är öppen från 3:e juni till 27:e augusti från 10.00 på morgonen. Vi blev varnade för mycket kö från lunch så vi kom dit när det öppnade och redan då var det lite kö, men absolut inte så att vi fick vänta speciellt länge.

Mer information om rodelbanan i Rättvik finns här.

Hur ni kan ta er hit:

  • SJ
  • Swebus
  • Dalatrafik
  • Dalaflyget
  • 2,2 km från Rättvik centrum

Hitta hit

Skriv en kommentar