Kusbölehelvetet är en sprickdal lokaliserad knappa två mil väster om Myrviken i södra Jämtland. Sprickan, som är ett resultat av kraftiga rörelser i jordskorpan för mer än 40 miljoner år sedan är över tvåtusen meter lång och upp till tjugo meter djup. Namnet har sitt ursprung i tre fornnordiska ord. Kuse som betecknar en särdeles stark björnhane. Böle som betyder bosättning och slutligen helvetet som används för att beskriva en ”stygg” plats som är svår att ta sig till och ogästvänlig att befinna sig på.
Björnarna är sällsynta i området nu för tiden men har du tur kan du se en liten och helt unik rödingart i Helvetesbäcken. Rödingen är med högsta sannolikhet en kvarleva sedan istiden och har inte hittats på något annat ställe. Dessutom finns det en mängd fångstgropar i området. Dessa gropars ursprung är inte klarlagt men de ger området en häftig dynamik och lockar årligen turister. Detta trots det otillgängliga läget.
För att ta sig till detta vackra helvete åker man först till Myrviken och därefter mot Gräftåvallen. Det finns en privat väg, väl utmärkt, in i skogen. Det kostar visserligen 50 kronor att använda vägen, du betalar via swish, och det är väl använda pengar då du kommer ha med dig hundratals foton, många minnen och ett samtalsämne du kommer längta efter att kunna smyga in i en konversation med dina vänner, grannar och kollegor.
Noterbart är att platsen har sitt eget soundtrack. Waldemar Swiergiel inspirerades av Kusebölehelvetet och skrev 1993 ett musikstycke för trombonkvartet som fick samma namn.
2017-11-13