Hörde du verkligen helt rätt nu – Picasso i Kristinehamn? Ja, det stämmer faktiskt. Även om det tyvärr blev så att Picasso själv aldrig fick se sin stora staty, som står vid stranden till Vänern, så är det fortfarande ett verk som han ligger bakom och som vi har en norrman och en svensk att tacka för att den ens står där.
Statyn, eller totempålen, föreställer Picassos fru Jacqueline och är 15 meter hög med en diameter på 1,65 meter, vilket gör den till en av de allra största Picassostatyerna som finns i världen. Denna pelare, som har två vingar med en spännvidd på 6×4 meter är gjord i naturbetong. De karaktäristiska mönster som framträder i statyn har gjorts genom sandblästring, ett sätt som sägs hålla i omkring 2 000 år innan utseendet påverkas av naturlig nötning.
Det var genom ett möte mellan den svenske konstnären Bengt Olson och den norske målaren och skulptören Carl Nesjar i utkanten av Paris som Picassostatyn till slut kom att hamna i Kristinehamn, med konkurrens från städer som bland annat New York. I slutet på 50-talet hade Nesjar börjat arbeta med en ny typ av betong som material för skulpturer och gjorde det i samarbete med just Picasso, som gillade materialets möjligheter till konstnärliga uttryck.
Genom Nesjar får Olson reda på att en staty snart ska färdigställas och att det är bråttom om att säkra den. Kostnaden skulle landa på omkring 150 000 kronor och Bengt Olson, från just Kristinehamn, lyckades med bedriften att övertyga Kristinehamns kommun om att investera i den. Med hjälp av bilder och folkmusik från trakten så lyckades till slut också Picasso falla för charmen i den värmländska naturen och godkände därmed platsen för statyn. Statyn invigdes sedan 1965 och har sedan dess varit ett populärt besöksmål för många, såväl svenskar som utländska turister.
Statyn står vid Vålösundet, som ligger omkring sju kilometer utanför Kristinehamn. För att ta dig till skulpturen så tar du dig först till Kristinehamn, dit det går både tåg och bussar från flera håll i landet. Väl i Kristinehamn så sätter du dig på buss 65 så tar dig ut till Vålösundet, alternativt kan du hyra cykel och trampa dig fram längs sundet fram till statyn. Under sommaren går det dessutom att boka guidade turer.
Lokala Pärlor
2017-04-28