Upptäck vårt grannland – 5 Norgefavoriter du inte får missa!

preikestolen

Den pågående och högst aktuella klimatdebatten har påverkat även mig. Jag älskar att resa och upptäcka vackra miljöer, men vill undvika att flyga. Tidigare har jag bland annat rest till Hawaii och Nya Zeeland, resmål som ger en stor klimatpåverkan och samtidigt ett hål i plånboken. För några år sedan åkte jag med några vänner till Lofoten i norra Norge och jag blev helt betagen. Varför resa runt halva jorden när vi har helt fantastiska platser på mycket närmare håll? Nedan vill jag tipsa om fem resmål i vårt vackra grannland, ett land för den som gillar vacker natur och friluftsliv och passar att besöka sommar som vinter.

Kvitfjell

Riktigt bra skidåkning hittar man i Kvitfjell. Trots att fjället endast ligger sex h bilresa från Göteborg och 2 h 45 min norr om Oslo är det en av Norges snösäkraste skidanläggning med en fallhöjd på 854 m. Det bästa är att Kvitfjell passar alla. Det finns långa, breda gröna backar för nybörjaren samtidigt som de har Norges längsta svarta backe och flera tuffare svarta pister för den mer rutinerade åkaren. De har utökat offpist-skidåkningen och gjort områden utanför pisten mer lättillgängligt för den som gillar puder. De har två barnområden där barn kan roa sig inomhus eller ute i barnbackarna. Dessutom finns flera hundra km av välpreparerade längdspår. Sommartid finns det möjlighet till cykling, vandring och fiske i den härliga fjällmiljön.

Preikestolen

Utanför Norges tredje största stad Stavanger, som i sig är värt ett resmål, ligger Lysefjorden. Runt denna fjord finns flera vandringar av olika svårighetsgrad. Att vandra till populära Preikestolen är en av de, en tur på ca sex kilometer. Det är ingen svår vandring men eftersom stigningen är 350 m krävs en god kondition och du får räkna med att det tar ungefär fyra timmar att gå fram och tillbaka. Preikestolen är en klippformation som reser sig 604 m över Lysefjorden och väl uppe på klippan har du en helt magnifik utsikt över fjorden. Det är något av en turistmagnet så vill man få det där perfekta instagramfotot så får man ha tålamod. Ett alternativ är att börja vandringen nattetid, då är det inte lika mycket folk, och du får dessutom njuta av en vacker soluppgång om du har tur.

Preikestolen ovanifrån

Plattåkanten på Preikestolen

Om man vågar kan man sätta sig på Preikestolens klippkant och låta benen vingla över den magiska utsikten. I berget finns stålpinnar som man kan hålla sig i om man känner sig osäker. En upplevelse utöver det vanliga. Det finns parkeringsplatser där leden till Preikestolen börjar men det kan vara svårt att få plats om man kommer sent när det är högsommar. Någon kilometer eller två från starten finns också en camping där ni kan bo i stuga, tält, husvagn eller husbil. När jag var där 2014 gick det dessutom att få en flygtur över Lysefjorden och Preikestolen för ca 500 kr.

Kjeragbolten

När du ändå är i området kring Lysefjorden, och vill utmana dig ytterligare, rekommenderar jag Kjeragbolten. Detta är en lite tuffare vandring som gör sig bäst under sommartid (under höst/vinter stängs vägen av). Vandringen är ca 11 km lång och kan ta upp emot 10 h tur och retur, om du vandrar i ett lugnt tempo. Det är en stigning på 800 m och på vissa ställen finns rep som hjälpmedel för att dra dig upp. När du når toppen hittar du Kjerag som är stor stenbumling som sitter fastkilad mellan två bergsväggar. Detta är högsta toppen i Lysefjorden och även härifrån är utsikten helt magisk.

kjeragbolten

Jotunheimen

I östra delen av Norge ligger nationalparken Jotunheimen. Här finns ett stort utbud av aktiviteter. Två av Norges högsta berg, Galdhöpiggen och Glittertind, ligger här. Här kan man göra både kortare eller längre vandringar, många är ute i flera dagar och bor över i hytter. När du är ute och vandrar får du skåda spektakulära vattenfall, klarblå fjällsjöar, magnifika glaciärer och oändliga dalar. Om du tröttnar på att vandra kan du hyra mountainbike, prova forsränning eller ridning. På vintrarna är Jotunheimen en populär destination för både längd- och utförsåkare. Vill du göra toppturer kan du få orörd pudersnö utan speciellt stor ansträngning.

Lofoten

Sist men inte minst, i nordvästra Norge ligger Lofoten. Sommartid får du uppleva midnattssolen, det är ljust nästintill 24/7, vilket gör att du kan utnyttja tiden till att uppleva den vackra omgivningen. Strosa runt i vackra fiskebyn Henningsvaer, vandra till bergstoppar och ät frukostpicnic med utsikt över norska havet, vågsurfa i populära Unstad, bergsklättra, hyr kajaker och paddla runt mellan öarna, prova fiskelyckan eller åk med på en arrangerad båttur där det inte är omöjligt att få syn på späckhuggare. Det är nästintill omöjligt att undvika en aktiv semester när du beger dig till Lofoten. Det bästa är, att du har en helt häpnadsväckande natur omkring dig, vart du än tittar.

Skriv en kommentar